Category Archives: Beleid

FAQ: Wat moet er in Pure worden vastgelegd?

Wat ‘moet’ worden vastgelegd zijn de onderzoeksresultaten waar jaarlijks over gerapporteerd moet worden in het periodiek bestuurlijk overleg (PBO). Hierbij gaat het primair om de  ‘wetenschappelijke productie’, dat wil zeggen het aantal publicaties: Journal articles Chapters in book/volume Books Reports PhD thesis Daarnaast zijn er nog andere wetenschappelijke producten en activiteiten die weliswaar niet verplicht… Read More »

Definitie: Category (field)

Het veld  ‘category’ wordt gebruikt als onderscheidend criterium bij de onderzoeksverantwoording. Er kan gekozen worden tussen ‘wetenschappelijk‘ en ‘maatschappelijk‘. Beoogd wordt de doelgroep waar de publicatie of activiteit op gericht is geweest: Dit zijn ofwel de wetenschappelijke peers (scientific) of een grotere maatschappelijke doelgroep (societal). Bij publicaties is maatschappelijk opgedeeld in professioneel en populariserend. Professionele… Read More »

FAQ: Moet er van elke publicatie een Open Access versie in Pure worden opgeslagen?

Het opslaan van een Open Access versie van de publicatie in Pure wordt door de KNAW sterk aangemoedigd maar er kan ook een link (URL of via DOI) worden vastgelegd naar een open versie die ofwel door de uitgever online beschikbaar wordt gesteld of in een extern repository is opgenomen. Wel moet de link ‘duurzaam’… Read More »

Toelichting: KNAW Open Access beleid

Zoals te lezen op het KNAW intranet (https://intranet.knaw.nl/nl/ict/openaccess), is het officiële KNAW beleid dat van elke publicatie een (PDF) bestand in Pure (het KNAW repository) gedeponeerd wordt.  Evengoed is de primaire doelstelling van het beleid dat de publicatie vrij toegankelijk (gratis) op het web beschikbaar wordt gemaakt voor het brede publiek. Of dit via Pure,… Read More »

Instructie: Door wie wordt de validatie gedaan?

Aangenomen is dat degene die valideert hiertoe is gemandateerd door de directie van zijn instituut. In de praktijk is het vaak de Pure-beheerder van het instituut die de records valideert. Om die reden is het zeer wenselijk dat er binnen het instituut duidelijk is afgestemd op basis van welke criteria resultaten gewogen worden. In elk… Read More »

Definities: Open access

Een artikel wordt als Open Access beschouwd als de gepubliceerde versie van het artikel vrij toegankelijk is gemaakt op de website van de uitgever, of als de finale auteursversie vrij beschikbaar is gesteld in een ‘trusted repository’. Dit laatste wil zeggen dat het repository geregistreerd moet zijn in de OpenDoar directory. Pure fungeert als het… Read More »